Hardnekkige voetschimmel behandelen

Hardnekkige voetschimmel behandelen is eenvoudiger dan u denkt met een effectief middel dat u gebruikt op de juiste manier. Wij nemen u hier mee in het proces en als u vragen heeft kunt u ons altijd even bellen.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een van de vele duizenden soorten schimmels. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid. Ook onder deze schimmels vind je ‘specialisten’: sommige leven bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en weer anderen in verhoornde delen van de huid. Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels en deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmel komt zeer veel voor.

Hardnekkige voetschimmel behandelen | Schimmelnagelspecialist

Voetschimmel kan zich presenteren als nattende schilferende plekken tussen de tenen. Deze vorm wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd, omdat het vaak bij sporters wordt gezien.

Een andere vorm, die tegelijk met zwemmerseczeem kan voorkomen, zijn rode vlakke plekken met een schilferend randje, vooral aan de zijkanten van de voeten. Soms kunnen centraal in de plek korstjes ontstaan en wondvocht vrijkomen. Wanneer bij de infectie een duidelijke rand zichtbaar is wordt de aandoening ook wel ringworm genoemd, net zoals schimmelinfecties elders op het lichaam die een dergelijke opvallende rode rand vertonen.

Hoe kom ik eraan?

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen (kleedkamer van kledingwinkels, dokters..).
De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn: voor voetschimmel is dit vooral een vochtige en warme omgeving.

Hoe voorkom ik een voetschimmel infectie?

  • in openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen
  • na het douchen of baden de voeten goed drogen, met name tussen de tenen!
  • katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie).
  • draag goed ventilerende schoenen en bij voorkeur van een ‘ademend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen) .

Hoe wordt de infectie vastgesteld?

Bij een heel typisch beeld van een schimmelinfectie heeft de huisarts of dermatoloog meestal geen nader onderzoek nodig en kan de diagnose ‘op het oog’ gesteld worden. In twijfelgevallen kunnen twee soorten testen gedaan worden:
direct microscopisch onderzoek: hiermee kunnen de schimmeldraden in de huidschilfers worden opgespoord. Dit onderzoek kan door de arts tijdens het consult worden uitgevoerd.
schimmelkweek: er worden huidschilfers opgestuurd naar het laboratorium en geënt op een voedingsbodem. Na een aantal weken is bekend of er sprake is van een schimmelinfectie. Door deze techniek kan ook de schimmelsoort worden bepaald en bijbehorende behandeling.

Hoe wordt hardnekkige voetschimmel behandeld?

Voetschimmels worden bestreden met een antischimmel geneesmiddel (antimycoticum). Deze kunnen zowel lokaal worden aangebracht als door middel van een orale kuur worden toegediend, afhankelijk van het type infectie.

Plaatselijke behandeling
Ter behandeling van voetschimmel(zwemmerseczeem) en nagelschimmel(kalknagels) hebben we een aantal producten in huis. Verreweg het beste product om dit te behandelen is FunghiClear. een uitgebreide beschrijving van dit product vind u hier:

Meeer over FunghiClear

De lokale antimycotica in crème-vorm moeten doorgaans 2-4 weken 2 maal daags worden toegepast. Voor het aanbrengen dient de voet eerst goed te worden gereinigd met water.
Ter voorkoming van hernieuwde infectie is het verstandig de eerder gedragen schoenen met FunghiClear spray of een antischimmel strooipoeder te behandelen, zodat ook alle schimmelsporen daar worden gedood.

Orale behandeling
Wanneer de schimmelinfectie erg uitgebreid is of als er veel blaren en ‘nattende’ huiddelen zijn kunt u overwegen de schimmelinfectie ook te behandelen met oregano capsules.

-10%

zelfhulpmiddelen met medisch keurmerk

FunghiClear voet- en nagelschimmel spray

 18,95 incl. btw
-12%
 19,95 incl. btw

Gezondheidsproducten

Oregano Capsules RopaCare

 11,95 incl. btw

Gezondheidsproducten

Mykored spray 70 ml

 7,85 incl. btw

 

De waardering van www.schimmelnagelspecialist.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 781 reviews.