Voetschimmel: symptomen, oorzaken en effectief behandelen

Voetschimmel, ook bekend als zwemmerseczeem, is een vaak voorkomende aandoening waar veel mensen het last van hebben. Het is een soort schimmelinfectie die jeuk, een branderig gevoel en zelfs extreme blaren op de voeten kan veroorzaken. Als voet schimmel niet wordt behandeld, kan het zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, wat ongemak en schaamte veroorzaakt. Hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan het redelijk hinderlijk zijn en de kwaliteit van het leven beïnvloeden.

In dit artikel bespreken we de oorzaken, oorzaken en effectieve behandelingen van voetschimmel. We geven u waardevolle informatie om u te helpen deze aandoening te herkennen en te behandelen voordat het een groter probleem wordt. Of je nu een sporter bent, iemand die veel tijd doorbrengt in gemeenschappelijke ruimtes zoals kleedkamers, of gewoon op zoek bent naar manieren om je voeten gezond te houden, dit artikel is voor jou. Lees verder voor meer informatie over voetschimmel en hoe je het effectief kunt bestrijden.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een van de vele duizenden soorten schimmels. Enkele van deze schimmels leven in en op de huid. Ook onder deze schimmels vind je ‘specialisten’: sommige leven bij voorkeur in de haren, anderen in huidplooien en weer anderen in verhoornde delen van de huid. Op de voeten vinden wij vrijwel uitsluitend twee soorten schimmels en deze schimmels leven in de hoornlaag van de opperhuid. Voetschimmel komt zeer veel voor.

Hardnekkige voetschimmel behandelen | Schimmelnagelspecialist | voet schimmel | zwemmerseczeemVoetschimmel kan zich presenteren als nattende schilferende plekken tussen de tenen. Deze vorm wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd, omdat het vaak bij sporters wordt gezien.Een andere vorm, die tegelijk met zwemmerseczeem kan voorkomen, zijn rode vlakke plekken met een schilferend randje, vooral aan de zijkanten van de voeten. Soms kunnen centraal in de plek korstjes ontstaan en wondvocht vrijkomen. Wanneer bij de infectie een duidelijke rand zichtbaar is wordt de aandoening ook wel ringworm genoemd, net zoals schimmelinfecties elders op het lichaam die een dergelijke opvallende rode rand vertonen.

Hoe ziet voet schimmel eruit?

Een voet schimmel herken je meestal aan een rode en schilferende huid. Dit komt vaak voor tussen uw tenen. U kunt ook uitslag en schilfers hebben aan de onderkant of zijkant van uw voet. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Soms ziet ook u puntjes, blaasjes en puistjes.

Hoe wordt de infectie vastgesteld?

Bij een heel typisch beeld van een voetschimmel infectie heeft de huisarts of dermatoloog meestal geen nader onderzoek nodig en kan de diagnose ‘op het oog’ gesteld worden. In twijfelgevallen kunnen twee soorten testen gedaan worden:

Voetschimmel, zwemmerseczeem en Voet schimmel behandelen

 1. direct microscopisch onderzoek: hiermee kunnen de schimmeldraden in de huidschilfers worden opgespoord. Dit onderzoek kan door de arts tijdens het consult worden uitgevoerd.
 2. schimmelkweek: er worden huidschilfers opgestuurd naar het laboratorium en geënt op een voedingsbodem. Na een aantal weken is bekend of er sprake is van een schimmelinfectie. Door deze techniek kan ook de schimmelsoort worden bepaald en bijbehorende behandeling.

Hoe kom je aan voet schimmel?

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die voetschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere plekken waar mensen met blote voeten lopen (kleedkamer van kledingwinkels, dokters..).

Voorbeeld van Schimmelsporen in close up | voetschimmel | voet schimmel | zwemmerseczeemDe schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn: voor voetschimmel is dit vooral een vochtige en warme omgeving.

Is voetschimmel besmettelijk?

Voetschimmel is besmettelijk: u kunt het van iemand anders krijgen en aan iemand anders doorgeven. De schimmel komt meestal van iemand in uw omgeving. De schimmel zit in schilfers van de huid. De schilfers laten los van de huid en komen op bijvoorbeeld de vloeren van zwembaden, doucheruimtes en sportruimtes.

Hoe voorkom ik een voetschimmel infectie?

 • in openbare ruimtes zo min mogelijk op blote voeten lopen
 • na het douchen of baden de voeten goed drogen, met name tussen de tenen!
 • katoenen of wollen sokken dragen (deze voorkomen transpiratie).
 • draag goed ventilerende schoenen en bij voorkeur van een ‘ademend’ materiaal (leer, linnen of open schoenen)
 • gebruik preventief een middel als funghiclear na elk bezoek aan een openbare douche gelegenheid

Voetschimmel effectief behandelen

Voetschimmel behandelen kun je doen met een antischimmel (genees)middel, een antimycoticum. Deze kunnen zowel lokaal uitwendig worden aangebracht als door middel van een orale kuur worden toegediend, afhankelijk van het type infectie.

 • Plaatselijke behandeling
  Ter behandeling van voetschimmel, vaak zwemmerseczeem genoemd, hebben we een aantal producten in huis. Een goed product om dit te behandelen en ook preventief te gebruiken is FunghiClear. Een uitgebreide beschrijving van dit product vind u hier: Meeer over FunghiClear Lokale antimycotica in crème-vorm is ook een goede optie en dit moeten 2-4 weken 2 maal daags worden toegepast. Voor het aanbrengen dient de voet eerst goed te worden gereinigd met water. Wij zien goede resultaten met Mykored forte. Dit is een crème die doorgaans binnen enkel dagen resultaat geeft
 • Ter voorkoming van hernieuwde infectie is het verstandig de eerder gedragen schoenen met Protectair schoendeo of een antischimmel strooipoeder te behandelen, zodat ook alle schimmelsporen daar worden gedood.
 • Orale behandeling
  Wanneer de schimmelinfectie erg uitgebreid is of als er veel blaren en ‘nattende’ huiddelen zijn kunt u overwegen de schimmelinfectie ook te behandelen met oregano capsules.

Wat helpt tegen voetschimmel?

Wij hebben een aantal goed werkende en effectieve producten in ons assortiment die goed helpen tegen voetschimmel. u vindt ze hieronder.

Aanbieding!

Schimmel middelen met keurmerk

FunghiClear antischimmelspray

Oorspronkelijke prijs was: € 24,95.Huidige prijs is: € 21,95.

Gezondheidsproducten

Mykored forte

 8,55

Gezondheidsproducten

Oregano Capsules RopaCare

 11,95
Aanbieding!
Oorspronkelijke prijs was: € 22,75.Huidige prijs is: € 19,95.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als u met bovenstaande tips en producten geen of nauwelijks resultaat ziet binnen enkel weken of de kwaal zelfs verergert is het raadzaam een (huis)arts te raadplegen voor nader onderzoek en behandeling. voet schimmel ofwel zwemmerseczeem is niet direct levensbedreigend, maar kan wel heel vervelende vormen aannemen.

Conclusie

Voetschimmel loop je makkelijker op dan je denkt. Gelukkig kunnen we de voet schimmel goed behandelen en kunt u al na een aantal dagen resultaat zien als u bovenstaande behandeling toepast. Bestel vandaag nog een goed werkend product en ga aan de slag! Kies uit de producten tegen voetschimmel en zwemmerseczeem

 

De waardering van www.schimmelnagelspecialist.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 2449 reviews.