Inleiding

Schimmelnagels worden vaak kalknagels genoemd en zijn best lastig te behandelen als je niet precies weet hoe en wat. Veel mensen ‘dokteren’ zelf met allerlei (huis)middeltjes of gaan uiteindelijk langs de huisarts voor medicatie. Helaas vaak zonder bevredigend resultaat en/of met ongewenste bijwerkingen. Onze ervaren pedicure geeft u hier de beste tips voor het behandelen van schimmelnagels waarmee u uw kansen om er vanaf te komen aanzienlijk kunt vergroten.
tips voor behandelen van schimmelnagels en kalknagels

Belangrijk om te weten

Schimmelnagels zien er vervelend uit maar er is geen medische noodzaak om ze te gaan behandelen. Medicatie krijgt u dan ook niet zomaar omdat deze bijwerkingen kunnen hebben die erger zijn dan de kwaal. Wat u met de meeste middelen die vrij te verkrijgen zijn doet is het remmen/stoppen van de ontwikkeling van de schimmel zodat de schimmel er uit kan groeien. Hierbij is het ook belangrijk dat u herbesmetting voorkomt, hierover later meer. Nu eerst alle tips op een rijtje.

De beste tips voor het behandelen van schimmelnagels

 • Verwijder de aangedane nageldelen

  Nagelmateriaal dat verdikt en/of verkleurt is zal nooit meer mooi en gezond worden, dit moet uitgroeien. Voor een effectieve behandeling kunt u dit het beste verwijderen door te knippen en te vijlen of te laten frezen bij een pedicure. Zo kan een anti-schimmel middel beter inwerken op de schimmel die actief is in en onder de aangedane laag en uw gezonde nagel .
  Knip de schimmelnagel(s) kort en vijl daarna de nagel zo veel mogelijk ‘schoon’. Herhaal deze behandeling elke 3-4 weken. Voor het beste resultaat kunt u hiervoor een professionele nagelvijl aanschaffen die u dan ook uitsluitend voor uw schimmelnagel(s) gebruikt om (her)besmetting te voorkomen.

  U kunt er ook voor kiezen om de eerste keer een kalknagel behandeling te nemen bij een pedicure die met een pedicure-frees nauwkeurig en snel de aangedane laag kan verwijderen.

 • Behandel uw schimmelnagel(s) met een goed werkend anti-schimmel middel.

  Een belangrijke component in de oplossing om van uw schimmelnagels ofwel kalknagels af te komen is een goed werkend anti-schimmel middel. Dit middel moet ook gemakkelijk aan te brengen zijn om de behandeltrouw te vergroten. Wij adviseren om het behandel moment te koppelen aan het tandenpoetsen, dit doe je doorgaans ook 2x per dag.

  Anti-schimmel middelen SchimmelnagelspecialistWij hebben diverse goed werkende producten in ons assortiment die we eerst uitvoerig hebben getest in onze pedicure praktijk. U kunt hier meer over lezen in ons blog artikel het beste middel tegen kalknagels. Daar kunt u zelf de producten vergelijken en uitkiezen.

Naar het overzicht vande beste kalknagel producten
 • Stimuleer de groei van uw nagels

  Kalknagels kunnen niet herstellen, die moeten uitgroeien. Belangrijk hierbij is dus dat uw nagels goed groeien. Als een nagel niet groeit, kan de schimmel niet uitgroeien! Daarom geven wij u enkele tips om nagels sneller te laten groeien bij de behandeling van kalknagels ofwel schimmelnagels. Hoe beter uw nagels groeien, hoe eerder u weer mooie en gezonde nagels heeft! Lees ook ons artikel over tips om nagels sneller te laten groeien

 • Voorkom herbesmetting: Behandel ook uw schoenen aan de binnenzijde

  De grootste bron van herbesmetting zijn uw eigen schoenen! Zodra u begint met de behandeling kalknagel van uw voeten moet u ook beginnen met het behandelen van uw schoenen, pantoffels en ander schoeisel. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een schimmeldodende schoen-deodorant aanschaffenBehandel al uw schoenen de eerste week elke dag en daarna 1x per week.

 • Draag passende en goed ventilerende schoenen

  Niet goed passende schoenen kunnen de huid en/of de nagels beschadigingen. Dit maakt het voor de schimmelsporen makkelijker om uw huid en/of nagels te infecteren. Draag in doucheruimten van zwembaden, sauna’s en sportclubs altijd slippers om besmetting te voorkomen.

  Als u in de zomer graag open schoenen wilt dragen hebben wij speciale zuurstof doorlatende nagellak om de schimmelnagels te maskeren. Wij raden echter wel aan om dit alleen te gebruiken als het echt wenselijk is en verder op schone nagels te behandelen.

 • Houd uw voeten, sokken en schoenen droog

  Om te beginnen wellicht een open deur, maar als u niet begint met schone, droge voeten en schoeisel komt er van een goede behandeling niets terecht!

  Schimmels gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving. Droog dus na elke douchebeurt uw voeten goed af, zeker tussen uw tenen. Daar kan vrij gemakkelijk een schimmelinfectie ontstaan, verder doorwoekeren en overslaan naar uw nagels.

  Draag elke dag schone sokken, bij voorkeur van katoen of wol en wissel uw schoenen dagelijks af zodat deze tussendoor goed kunnen drogen.,

 • Was uw sokken, handdoeken en beddengoed met een scheut natuurazijn erbij

  Schimmelkiemen kunnen zich hardnekkig nestelen en overleven in vele omstandigheden. Tegenwoordig wassen we op steeds lagere temperaturen. Echter, schimmels kunnen pas niet meer overleven bij temperaturen van boven de 80 graden Celsius. Niet alles kunt u wassen op deze hoge temperaturen en wij adviseren dan ook om bij het wassen van uw sokken, handdoeken en het beddengoed een scheutje natuurazijn te gebruiken. Dit kunt u simpelweg toevoegen aan de was in het vakje voor de wasverzachter. Uw was zal hierdoor niet naar azijn gaan ruiken, maar juist heerlijk fris en schoon!

 • Gebruik bij het schoonmaken van uw sanitair schoonmaak azijn.

  Thuis loopt u misschien vaak op blote voeten of sokken in uw badkamer of keuken. Het is zaaks om daar mogelijk achtergebleven schimmelsporen aan te pakken en dat doet u eenvoudig door aan uw dweilwater een scheutje schoonmaakazijn toe te voegen. Ook hier geldt weer: het resultaat is een mooie, schone en fris ruikende vloer!

 • Ga naar de (huid)arts bij heftige kalknagels en als niets lijkt te werken

  In sommige gevallen raadzaam om een arts te raadplegen, bijvoorbeeld als alle middelen niet gewerkt hebben of als de nagel al bijna helemaal is aangedaan. In het eerste geval zou het ook een andere aandoening kunnen zijn bijvoorbeeld een  traumanagel of psoriasis nagel. Dan helpen schimmelproducten niet. In het tweede geval kan een ondersteuning met medicatie helpend zijn.

  Kalknagels ofwel schimmelnagels zijn vervelend maar niet levens bedreigend. Medicijnen van de huisarts kunnen nadelige bijwerkingen hebben voor uw algehele gezondheid (bron: mijnmedicijn.nl). Ze kunnen erg belastend zijn voor uw lever en dat vinden veel mensen het niet waard.

  Voet- en nagelschimmel komt vaak van buiten en kan ook het beste van buitenaf bestreden worden. Met een goed werkend anti-schimmel middel stopt u de ontwikkeling van de schimmels en kan uw aangedane nagel rustig uitgroeien. Met voetschimmel heeft u zelfs na enkele dagen al resultaat vanwege het feit dat de huid veel dunner is dan de nagel en daar het middel dus direct z’n werk kan doen.

Duur van de behandeling

‘Hoe lang duurt het voordat ik geheel van mijn schimmelnagels ofwel kalknagels af ben’  is een veelgestelde vraag. Het antwoord is vrij eenvoudig: met een goed werkend middel duurt het net zo lang als dat het duurt dat het aangedane stuk nagel volledig is uitgegroeid!

Een stuk nagel dat is aangedaan door nagelschimmel kan nooit meer herstellen, die moet uitgroeien! Als er eenmaal een schimmel in de nagel zit is het zaaks deze te bestrijden en zorgen dat de schimmel niet verder kan uitbreiden. Dit kan met een goed antischimmel middel en consequent 2x per dag behandelen.

Verder moet de aangedane nagel gewoon uitgroeien en is het belangrijk dat er geen herbesmetting kan plaatsvinden. Behandeling van de schoenen en de sokken is dus ook zeer belangrijk! Gemiddeld genomen moet men rekenen op een behandeling van 6-12 maanden, afhankelijk van de mate van besmetting

Mogelijk te verwachte resultaat na het toepassen van alle tips voor het behandelen van schimmelnagels

Bij ongeveer 8 van de 10 van onze klanten zien na enkele weken dat de nagelschimmel zich niet verder uitbreidt en er gezonde nagel aangemaakt wordt. De uitgroei is dan zichtbaar en dat geeft vertrouwen. Als u gewoon doorgaat met dagelijks behandelen en de andere genoemde tips tot u alleen nog een mooie nagel ziet heeft u de strijd gewonnen!Zelf Kalknagels behandelen, Resultaat FunghiClear | Kalknagels foto's

We hebben wat kalknagels foto’s toegevoegd ter illustratie. Hier ziet u het verloop in beeld bij een van onze klanten bij behandeling met FunghiClear. Op de eerste foto is net de kalknagel gefreesd en kan het middel haar werk doen. Deze behandeling is vervolgens om de 8 weken herhaald en met resultaat!

Ter afsluiting: Behoort u tot de risico groepen: Beter voorkomen dan genezen!

Een schimmel nagel is niet erfelijk, maar de gevoeligheid voor een schimmelinfectie kan dat wel zijn. Daarnaast is de huid van een man doorgaans vochtiger dan die van een vrouw waardoor mannen dus ook een verhoogd risico lopen. Verder zijn er een aantal risico groepen die een verhoogd risico hebben tot het oplopen van een voet- of nagelschimmel. Dit kunnen o.a. zijn: mensen met een hogere leeftijd, sporters, mensen met verminderde weerstand (door bv chemotherapie), mensen met diabetes, rokers, mensen met hart- en vaatziektes etc.

Ter voorkoming van een schimmelinfectie doen deze mensen er goed aan op de volgende zaken extra te letten:

 • Droog uw voeten altijd goed af, zeker tussen de tenen!
 • Gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt.
 • Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
 • Draag ruime, ventilerende schoenen, liefst van leer.
 • Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
 • Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad) zodat u niet besmet wordt.
 • Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.
 • Als u regelmatig in de sportschool, zwembad sauna etc komt, gebruik dan preventief FunghiClear.

Conclusie

Met bovenstaand beste tips voor behandelen van kalknagels kunt u op eenvoudige en succesvolle manier weer uitlijken naar mooie gezonde voeten. De behandeling bestaat dus niet alleen uit het aanbrengen van een product op uw nagels, maar er komt meer bij kijken. Het is zonde van uw tijd, geld en moeite als u niet alles meeneemt in het proces. Dit is namelijk de voornaamste reden dat veel pogingen om van kalknagels af te komen gedoemd zijn te mislukken.

De belangrijkste tips nog even op een rijtje:

 • Koop een goed anti schimmel product. maak hier uw keuze: de beste kalknagel producten
 • Ook behandeltrouw is zeer essentieel. Als u niet consequent het behandel advies volgt bent u zo weer terug bij af.
 • Stimuleer de groei van uw nagels!

Als u na ongeveer 6-8 weken geen zichtbaar resultaat ziet, raden wij aan om een (huis)arts te raadplegen. Het kan namelijk ook zijn dat het een andere aandoening betref, denk aan een psoriasis nagel, trauma-nagel etc.

Tijd voor actie!

Als u echt van uw kalknagels af wilt, adviseren wij u om een schimmelnagel behandel pakket te bestellen, al dan niet uitgebreid met een flesje Dadi olie. Hoe eerder u begint, hoe sneller u weer gezonde nagels heeft!

Als u naar aanleiding van bovenstaande tips voor het behandelen van schimmelnagels nog vragen heeft, kunt u ons altijd bellen even op 010 5211 110.

Mogelijk ook goed om even te lezen::

 

De waardering van www.schimmelnagelspecialist.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 2338 reviews.