Inleiding

Ruim 30% van de Nederlandse bevolking heeft last van schimmelnagels en worden vaak kalknagels genoemd. schimmelnagels zijn besmettelijk en kunnen snel uitbreiden naar de andere teennagels. Het is daarom aan te raden om snel te starten met behandelen. Veel mensen denken eerst aan middelen die al in huis zijn en een van deze middelen is azijn: natuur azijn, schoonmaakazijn of appelazijn. Dit zijn de bekende tips van oma en daar houden we van

Schimmels kunnen niet goed tegen zuur en azijn is een zuur product, dus dit is geen onlogische gedachte. Toch is de kans op succes met azijn of appelazijn niet heel groot. Azijn kan moeilijk in de nagel doordringen en slecht eronder komen. Daarnaast heeft azijn nog een paar vervelende eigenschappen, hierover later meer.

Veel mensen willen toch een poging wagen om hun schimmelnagel te gaan behandelen met azijn. Er is een kleine kans dat het bij u zonder complicaties resultaat geeft en dat is het proberen waard.  Wanneer je uiteindelijk constateert dat het voor jou niet veel doet, is het verstandig om over te stappen op producten die wel aantoonbaar werken zoals middelen met een medisch keurmerk.

Hoe behandel je schimmelnagels met azijn?

Als je een poging wilt doen om je schimmelnagels te gaan behandelen met azijn moet je wel weten hoe je de meeste kans maakt. Onze pedicure legt uit hoe dit te doen met de meest kans op succes.

Begin met een mengsel van azijn en water in een verhouding van 1 op 1. Zo voorkom je dat de azijn je huid direct gaat irriteren. Dompel 1 of 2 keer per dag de teennagels helemaal onder in de azijn. Hiervoor kun je een teiltje, bakje of een voetenbad gebruiken. Spoel alles na gebruik goed om elke keer als je het gebruikt hebt om kalknagel te behandelen. Azijn is zuur en kan het materiaal aantasten als je het niet goed schoon maakt na gebruik.

Zorg er voordat je teennagels geknipt en gevijld zijn voordat je deze onderdompelt. Op deze manier komt de azijn een stuk beter bij de schimmel. Wanneer de schimmel echt onder de nagel zit dan zal azijn weinig helpen. Ontsmet altijd na gebruik de nageltang en de vijl. Op deze manier kun je een herinfectie voorkomen. Kalknagels zijn namelijk zeer besmettelijk.schimmelnagels behandelen met azijn

 • Meng in een teiltje een kwart liter warm water met een kwart liter witte azijn.
 • Laat vervolgens je voeten 10 tot 20 minuten weken in het azijnmengsel. Wondjes kunnen wat prikken, dit is vervelend maar kan geen kwaad.
 • Droog na gebruik altijd je voeten  goed af, met name tussen de tenen. De schimmel groeit namelijk heel goed op warme en vochtige plekken.

Welke azijn kan ik het beste gebruiken?

Een schimmelnagel is meestal het gevolg van een schimmelinfectie. Als je azijn gaat gebruiken, behandel je voornamelijk de voetschimmel en in mindere mate de kalknagel. Schimmels kunnen slecht tegen het zuur van azijn, maar zitten vaak diep in of onder de nagel. Als je van plan bent om de schimmel met azijn te behandelen, vraag je je misschien af welke je het beste kunt gebruiken. Er zijn namelijk enorm veel verschillende soorten waar je uit kunt kiezen, maar welke is nou het beste om te gebruiken? kalknagels behandelen met azijn of appelazijn

schimmelnagels behandelen met natuurazijn

Kalknagels behandelen met natuur azijn is in principe mogelijk, maar brengt wel een aantal nadelen met zich mee. Zoals gezegd is azijn een zuur product en niet echt vriendelijk voor huid en nagelriemen, ondanks dat het een natuur product is. Je zou het naast andere kalknagel producten kunnen gebruiken als ondersteuning maar dagelijks gebruik raden wij eigenlijk af. Je lichaam kan de azijn gaan opnemen via de huid en dit elders weer uitzweten, Dit is niet zo prettig voor jezelf en je omgeving

Kalknagels behandelen met Appelazijn

Appelazijn is ook een natuurlijk product dat wordt gewonnen uit gepureerde appels. Het wordt ook wel appelcider azijn of appelcider genoemd en is minder heftig dan natuur azijn. Appelazijn is van nature zuur en daar kunnen schimmels over het algemeen heel slecht tegen. Als je last hebt van een schimmelinfectie kun je appelazijn gebruiken om het uitbreiden van de voetschimmel tegen te gaan. Het is niet verzekerd dat de schimmelnagel helemaal verdwijnt, maar je maakt het wel lastiger voor de schimmel om te groeien.

Oma’s schimmelnagel tip voor het gebruiken van appelazijn: om 2 á 3 keer per dag de plek waar je last hebt van kalknagel in smeren met appelazijn. Je kunt voor het aanstippen een wattenstaafje of een kwastje gebruiken om de appelazijn precies aan te brengen op de kalknagel.

Kalknagels behandelen met schoonmaakazijn

Kalknagels behandelen met schoonmaakazijn raden wij af In tegenstelling tot appelazijn is schoonmaakazijn geen natuurlijk product. Het zuur dat schoonmaakazijn bevat is 2 tot 3 keer zo veel als tafelazijn. Het kan daarnaast ook methanol bevatten. Schoonmaakazijn mag je niet consumeren en veelvuldige blootstelling aan de huid kan irritatie veroorzaken. Omdat schoonmaakazijn zuurder is zal het de schimmel harder aanpakken, maar je huid kan geïrriteerd raken als je schoonmaakazijn te lang of te veel gebruikt. Je kunt daarom beter een natuurazijn gebruiken.

Wel raden we schoonmaakazijn aan om tijdens de behandeling te gebruiken als toevoeging aan je dweilwater voor het reinigen van de badkamervloer, toiletvloer etc.

Voor- en nadelen van azijn bij behandelen van schimmelnagels

Voordelen:

 • Azijn is goedkoop
 • Gemakkelijk verkrijgbaar
 • Goed te gebruiken als toevoeging bij de was
 • Goed te gebruiken als toevoeging bij het dweilwater

Nadelen:

 • Azijn stinkt bij gebruik en komt ook later uit poriën.
 • Het is een zuur
 • Azijn is een bijtend product
 • Slecht voor de huid en nagels
 • De werking op het lichaam is niet bewezen

Ervaringen van het behandelen van schimmelnagels met azijn

Helaas krijgen wij niet veel positieve berichten over het behandelen van schimmelnagels met azijn en dat dit daadwerkelijk de kalknagel langdurig verbeterd. Zeker bij beginnende schimmelnagel kun je het voetenbadje 2 keer per week als ondersteuning proberen. Wanneer je vooruitgang ziet dan kun je er altijd mee doorgaan. Maar als je geen vooruitgang ziet, probeer dan methodes waarvan wel is onderzocht dat ze werken te gebruiken. De middelen als FunghiClear, ProtectAir en Schimpie kalknagel pleister hebben een medisch keurmerk en daarvan is bewezen dat ruim 80 procent van de gebruikers zichtbaar resultaat heeft na 4-6 weken.

Conclusie

Het is altijd de moeite waard om te beginnen met een product dat al in huis is, en dan denken we aan azijn of Vicks. Toch schakelen veel mensen door naar een product dat ontwikkeld is voor het behandelen van kalknagels en schimmelnagels. Dit gaat sneller en is comfortabeler. kijk ook even bij onze beste producten tegen schimmelnagels

Wellicht ook interessant voor u:

De beste tips voor behandelen van schimmelnagels, kalknagels

Inleiding Schimmelnagels worden vaak kalknagels genoemd en zijn best lastig te behandelen als je niet [lees verder...]

De meest gestelde vragen over schimmelnagels

De meest gestelde vragen over schimmelnagels In Nederland heeft ruim 30% van de mensen in [lees verder...]

Schimmelnagels en ontzuren

Schimmelnagels en ontzuren Onderzoek wijst uit dat ruim twee derde van de Nederlanders last heeft [lees verder...]

De waardering van www.schimmelnagelspecialist.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 2268 reviews.